Strategien bag digital skiltning, er en af de vigtigste artikler jeg har skrevet til dig. Din succes med digital skiltning afhænger nemlig af din strategi. For det er strategien som skal sikre, at du har et mål og en plan for dine skilte. En god strategi giver værdifulde skilte, som kan konvertere dit publikum.
Hvis du ikke har lavet strategiarbejde tidligere, så bare rolig. Det her blive en lavpraktisk og operationel tilgang. Og jeg har skrevet det, så alle kan være med, uanset hvilken baggrund du kommer med.
Ideen med en strategi til digital skiltning
For at få succes med et skilt, er det selvfølgelig vigtigt, at det bliver set. Og selv om det lyder banalt, så findes der et hav af skilte, som ikke opfylder det formål.
Men det er ikke nok, at et skilt bliver set, det skal også konvertere publikum. Her skal du tænke konvertering i bred forstand. Du skal se det som udtryk for, at skiltet skal opfylde sit formål. Med andre ord – et skilt som kan konvertere publikum, opfylder det formål som skiltet var tiltænkt.
Jeg anvender ordet publikum som udtryk for de personer, som skiltet er henvendt til. I nogle tilfælde er publikum kunder i en butik, men det kan også være gæster på et hotel, eller medarbejdere i en virksomhed.
Ideen med at udarbejdet en strategi til digital skiltning, handler derfor om, at du får lavet en plan for, hvordan dit skilt bliver set, at det konverterer publikum.
Konvertering af publikum
Det er nok nemmest at forstå, hvad der menes med konvertering af publikum, ved at tage et par eksempler.
Lad os antage du er salgsansvarlig for en butik. I den rolle vil du gerne have et skilt, hvis formål er at understøtte salget. Hvis skiltet opfylder det formål, konverterer det besøgende i butikken til kunder der køber.
Lad os tage et andet eksempel, hvor du er kommunikationsansvarlig i en virksomhed. I den rolle ønsker du et skilt, som kan holde alle medarbejderne opdaterede om vigtige informationer i organisationen. Hvis skiltet opfylder det formål, konverterer det medarbejderne gennem den viden de modtager. Sagt lidt anderledes, så har medarbejderne fået en vigtig information, som de kan handle ud fra i deres arbejde.
Som nævnt indledningsvis i artiklen, skal konvertering ses i et bredt perspektiv. Og den nemmeste måde at opfatte konvertering på, er at sidestille det med skiltets evne til at opfylde sit mål.
Strategien bag digital skiltning
Inden vi dykker ned i tankerne bag strategien til digital skiltning, vil jeg bruge nogle få linjer på at beskrive hvilke tanker jeg ligger bag ordet strategi.
Hvad er en strategi?
I dagligdagen anvender vi ordet ”strategi” i bred forstand. Vi bruger det som udtryk for at have en retning og et mål. Så strategien beskriver hvad vi gerne vil opnå (mål) og hvilke områder vi skal fokusere på, for at bevæge os i retningen af det ønskede mål.
Men en strategi er ikke mere værd end det stykke papir den er skrevet på, hvis ikke vi omsætter det til handlinger. Derfor skal vi også have en operationel plan for, hvordan vi arbejder med de fokusområder, der skal bringe os til målet.
Indholdet i en strategi til digital skiltning
Med afsæt i ovennævnte beskrivelse, skal din strategi til digital skiltning derfor have et mål og nogle fokusområder. Disse fokusområder skal omsættes til en operationel plan, så du bevæger dig mod målet.
Min definition og tilgang til digital skiltning, tager afsæt i følgende:
”For at skabe forretningsmæssig værdi med digital skiltning, skal der være et formål med det enkelte skilt, og en plan for hvordan man tiltrækker og fastholder interessen for skiltet”
I min strategidefinition er det således formålet med det enkelte skilt, som er det mål vi ønsker at opnå. Fokusområderne er skiltets evne til at tiltrække og fastholde publikums interesse. Og den operationelle plan bliver dermed de konkrete aktiviteter vi vil sætte ind med i forhold til de enkelte fokusområder.
Pyha – det var lidt teoretisk, og fik du ikke det hele med, så fortvivl ikke. I de efterfølgende afsnit kommer vi tilbage til de enkelte punkter. Og hvor det er muligt, vil jeg forsøge at lave eksempler til at underbygge de tanker der ligger bag.
Mål og planer
Som det fremgår af min tilgang til strategiarbejdet, handler det om at få forretningsmæssig værdi ud af sine skilte. Den forretningsmæssige værdi kommer ved at du har fastlagt et mål med dine skilte, og at du har en plan for at tiltrække og fastholde interessen for skiltene.
Indledningsvis i artiklen påstod jeg, at din succes med digital skiltning afhænger af din strategi. Med den nuværende definition på plads, vil jeg foretrække en lidt anden formulering. Jeg vil hellere sige:
”Du får forretningsmæssig værdi af din investering i digital skiltning, hvis du har et mål med investeringen og en plan for, hvordan du vil tiltrække og fastholde interessen for dine skilte”.
Målet med investeringen
Når du skal investere i digital skiltning, er det vigtigt, at du har fastlagt målet med skiltet. Målet kan have afsæt i flere forskellige situationer. Det kan være:
- En ny forretningsmæssige mulighed der skal udnyttes
- En pain som skal fjernes
- En proces der skal optimeres
- …
Hvis ikke du har et mål med investeringen, hvorfor så bruge pengene?
Når du har målet på plads, kan du definere hvad der skal måles på, i forhold til at konvertere publikum.
Lad os blive lidt konkrete, og kigge på et par eksempler.
Eksempel 1 – en ny mulighed der skal udnyttes.
Udgangspunktet: Du er salgsansvarlig i en butik.
Formål: Understøt salget med digitalskilte.
Mål: Forbedre salget af de produkter som promoveres på skiltene.
Målemetode: Sammenlign salget for et specifikt produkt med og uden promovering på skiltet.
Eksempel 2 – en pain der skal fjernes.
Udgangspunktet: Du er kommunikationsansvarlig i en virksomhed.
Formål: Gør vigtige informationer lettere tilgængelig for medarbejderne.
Mål: Forbedre medarbejdernes indsigt i vigtige virksomhedsinformationer.
Målemetode: Intern medarbejderundersøgelse
Som det fremgår af de to eksempler ovenfor, er der et mål med investeringen i digital skiltning. Der er også defineret et formål med investeringen, og hvordan det skal måles om skærmen konverterer publikum.
Plan for at tiltrække og fastholde interessen
Med målet på plads, er det tid til at kigge på planerne for at tiltrække og fastholde interessen for skiltene. Det er desværre ikke helt så nemt som det lyder, og det kræver du er god til at tænke mere som kunde end som sælger.
Inden vi kan arbejde med en plan for at tiltrække og fastholde interessen for dine skilte, er vi nødt til at kigge lidt på udfordringen vi står med.
Udfordringerne med digital skiltning
For at forstå hvilken udfordring der er med digital skiltning, vil jeg give dig et enkelt spørgsmål:
”Da du sidst var ude for at shoppe, hvilke budskaber så du på skærmene, og hvilken reaktion affødte det?”
Hvis du er som de fleste, kan du nok ikke huske hvilke skilte du så, og derfor affødte det heller ikke nogen reaktion. Måske er du endda gået forbi skiltene uden at vide det.
Hvad så med det her spørgsmål:
”Da du sidst rejste med fly, hvilke budskaber så du på skærmene, og hvilken reaktion affødte det?”
Igen kan jeg sige – at hvis du er som de fleste, så brugte du skærmene til at orientere dig om din flyrejse. Og din reaktion har nok været at følge skiltenes anvisning, så du kom med det rette fly uden forsinkelser.
Pointen med mine spørgsmål er, at kast lys over de to grundlæggende digitale skilte som jeg opererer med i min terminologi. Jeg kalder dem for infoskærme og digitalskilte.
Infoskærme
En infoskærm er din mulighed for at formidle vigtige og informative budskaber, som evt. kan kombineres med kommercielle indslag. Modsat et traditionelt digitalskilt, er en infoskærm en stærk formidler af kommercielt indhold.
Jeg vil klart anbefale at du læser artiklen ”Hvad er en infoskærm?” Her kan du læse mere om infoskærmens særlige evne til at tiltrække opmærksomhed, og hvordan det kan udnyttes kommercielt.
Hvis du tager denne definition og kigger tilbage på min to spørgsmål, er skærmen i lufthavnen altså en infoskærm. Og det særlige kendetegn ved infoskærmen er, at den automatisk tiltrækker opmærksomhed fra publikum. Det sker, fordi vi søger de budskaber som er på skærmen.
Digitalskilte
Et digitalskilt eller digitalskilte i flertal – skal ikke forveksles med digitale skilte. Digitale skilte er fællesbetegnelsen for skilte med digital oprindelse. Et digitalskilt er – lidt groft sagt – alt det som IKKE er en infoskærm.
Typisk bruges et digitalskilt til at formidle kommercielle budskaber til publikum.
Kigger du igen tilbage på mine to spørgsmål, og sammenholder med definitionen af et digitalskilt, så er skærmene som anvendes i shopping-regi altså digitalskilte. I modsætning til infoskærmene, har digitalskilte svært ved at tiltrække opmærksomhed fra publikum.
Hvorfor skelne mellem infoskærme og digitalskilte?
Når det så er sagt – så er der alt det der ligger lige midt mellem infoskærme og digitalskilte. Forestil dig et firmalogo på indgangen til en bygning. Er det en infotavle eller et digitalskilt?
Svaret er ikke så vigtigt i forhold til at vælge hvilket digital signage værktøj du skal bruge! Behovet for at skelne mellem infoskærme og digitalskærme er mere relateret til måden du skal tænke på, når du skal fange publikum til dine skærme.
Du kan i øvrigt læse mere om digital signage i arkivet: “Digital Signage“
Konklusionen på udfordringerne med digital skiltning
Så hvilke udfordringer har vi med digital skiltning? For at svare på det, må vi huske tilbage på den strategiske målsætning for vores digitale skilte. Her definerede vi, at for at få succes med digital skiltning, kræver det, at vi har et mål og en plan for at tiltrække og fastholde interessen for skiltene.
Som vi lige har lært, så tiltrækker og fastholder infoskærme helt automatisk publikum. Men det gør digitalskilte ikke – nærmest tværtimod. Arbejder vi med infoskærme, er udfordringen begrænset, men arbejder vi med digitalskilte, skal der kæmpes for at få opmærksomhed fra publikum.
Men husk på, at træerne ikke vokser ind i himlen, selv om vi taler om infoskærme. For infoskærme mister også opmærksomhed, hvis ikke informationerne er relevante. Og har du ikke et system, som automatisk udskifter informationerne på din infoskærm, så bliver informationerne statiske og publikum falder fra.
Digital skiltning – Tid til at samle trådene
Vi har været vidt omkring, og det kan være svært at huske alle detaljerne. Så lad mig prøve at opridse hvad vi har konkluderet indtil nu.
Vi har sagt, at succesen med investering i digitale skilte afhænger af at vi har en god strategi.
Strategien er defineret som et ønske om at opnå forretningsmæssig værdi, ved at have et mål med investeringen, og en plan for at tiltrække og fastholde interessen for skiltene.
Vi har fundet frem til, at der findes to typer af digitale skilte – infoskærme og digitalskilte.
Infoskærmene adskiller sig ved at de automatisk tiltrækker publikum. Digitalskilte skal derimod kæmpe for at tiltrække opmærksomheden.
Netop opmærksomhed er vigtigt for skilte. For et skilt der ikke bliver set, er værdiløst. Derfor må vi have en plan for at tiltrække og fastholde interessen for skiltene. Særligt digitalskiltene har brug for en god plan.
Med det sagt – så er det blevet tid til at kigge på udarbejdelsen af en plan for at tiltrække og fastholde publikum til skiltene.
Plan for at tiltrække og fastholde publikum
Udarbejdelsen af en plan for at tiltrække og fastholde publikum til skiltene, har jeg opdelt i et afsnit til infoskærmene og et afsnit til digitalskiltene. Årsagen til denne opdeling hænger sammen med, at forudsætningerne for at få opmærksomhed, ikke er den samme for de to typer digitale skilte.
Plan for infoskærmene
I de foregående afsnit, har det flere gange været nævnt, at infoskærmene automatisk tiltrække opmærksomhed. De bliver altså set, og det er første skridt i forhold til at skiltene giver forretningsmæssig værdi.
Men der er også behov for at infoskærmene kan fastholde publikums interesse. I nogle tilfælde giver det stort set sig selv – f.eks. når vi taler om infoskærme i en lufthavn. Her vil de løbende ændringer i flyafgangene automatisk generere nyt indhold til skærmene.
Taler vi derimod om infoskærme til intern kommunikation i en virksomhed, er situationen lidt anderledes. Hvis ikke der løbende kommer nyt indhold på skærmene, vil medarbejderne hurtigt miste interessen for skiltene. Derfor er der behov for at udarbejde en strategi for hvordan indholdet løbende bliver udskiftet. Og er der ikke opbakning til at producere indhold til skærmen, skal man overveje, om det er værd at investere i.
Plan for digitalskilte
Digitalskilte kommunikerer primært kommercielt indhold. Men som nævnt tidligere, er vi som kunder ikke specielt interesseret i at se reklamer. Spørgsmålet er derfor – hvordan får vi publikum til vores skilte?
Mit forslag er, at du arbejder systematisk med indholdet på dine skilte. Du skal udarbejde en plan, som tager højde for, at der ikke KUN vises reklamer på dine skilte. Jeg vil kigge nærmere på følgende emner:
- Tænk som TV3 når du skal lave din content plan
- Opbyg en forståelse for, hvad der er relevant indhold
- Træn dine kunder til at kigge på dine skærme
- Understøt dit salg med ”know, like and trust”
- Kommercielle infoskærme
Tænk som TV3
En lang række TV kanaler som eksempelvis TV3, supplerer deres omsætning med indtægter fra reklamefilm. Her viser man reklamebudskaber både før, under og efter de enkelte programmer, og man gentager gerne de samme reklamer i de enkelte reklameblokke.
De flest af os nok sige, at vi udnytter disse pauser til at lave kaffe, gå på toilettet, tjekke mobilen eller måske zappe midlertidigt over på en anden kanal. Og hvis er tilfældet, er der meget som kunne tyde på, at reklamerne ikke har nogen effekt. Omvendt, er det vanskeligt at forestille sig, at der er firmaer, som vil investere penge i dyre TV-reklamer, hvis de ikke virker. Så hvordan hænger det sammen?
Sandheden er nok, at mange af os ofte bruger reklameblokkene til forskellige gøremål. Men når man har prøvet at miste de første 5 minutter af en vigtig sportsbegivenhed, et spændende dokumentarprogram eller en god film, så bliver vi mere opmærksomme på, hvornår reklamerne stopper. Vi giver nok ikke reklamerne samme opmærksomhed som programmet vi venter på, men alligevel tilstrækkelig opmærksomhed til at vi påvirkes af reklamen.
Der er også forskel på, hvor vigtigt det er for os, ikke at miste dele af programmet vi ser. F.eks. kan en vigtig sportsbegivenhed fastholde vores opmærksomhed, selv om der vises reklamer. Andet indhold er måske ikke mere interessant, end at hvis vi zapper videre, så bliver vi hængende på en anden kanal, hvis de viser noget der er mere interessant.
Den viden kan du udnytte!
Hvis du kan producere indhold på dine skærme, som har en tiltrækningskraft, der kan sidestilles med et godt TV-program, kan du også indarbejde 1 reklame eller 2 i din afspilningsliste.
Men husk på, det er en balance at finde det rigtige miks af reklamer og relevant indhold. Du kan spørge dig selv, hvornår bliver det for meget for dig selv, når du ser TV3? Hvornår skifter du kanal? Hvor relevant skal indholdet være, for at du kommer tilbage efter reklamepausen?
Hvad er relevant indhold på en digitalskærm?
Der findes desværre ikke noget opslagsværk du kan kigge i, for at finde ud af, hvad der er relevant indhold på en digitalskærm. Det varierer fra branche til branche, og kan endda være forskelligt fra afdeling til afdeling i samme virksomhed.
På en infoskærm er det ofte oplagt, hvad der er relevant indhold, fordi skærmen typisk har sin oprindelse i et behov for at informere publikum. Men på et digitalskilt er det ikke helt så nemt at afgøre, hvad der er relevant indhold.
Spørger du din salgs- eller marketingafdeling vil de formodentlig sige, at de produkter I sælger, er relevant indhold til skærmene. Men hvis du giver det en ekstra tanke, vil du hurtigt opdage, at det jo i virkeligheden bare er en reklame. Og har du læst ovenstående afsnit om TV3 metoden, vil du sikkert sætte spørgsmålstegn ved, om jeres reklamer er så godt indhold, at de kan tiltrække og fastholde publikums interesse.
Hvad er det rette indhold?
At finde frem til det rette indhold, er en løbende proces. Prøv nogle forskellige typer indhold, og test om det kan fange publikums interesse. Test også om det er samme type indhold der virker, hvis du har flere butikker, som ligger i forskellige områder.
Tænk gerne autenticitet når du arbejder med dine ideer til relevant indhold. Lad mig komme med et eksempel.
For et par uger siden, var jeg på udkig efter et MIDI keyboard, og faldt over AKAI MPK Mini MK3. Umiddelbart lignede det en fin løsning. Men hvad hvis jeg gerne ville vide mere, om dette keyboard inden jeg besluttede mig for et eventuelt køb? Hvis du arbejder ved AKAI vil du måske henvise til deres YouTube kanal. Og hvis jeg kigger der, kan jeg se, at de har fået ca. 81.000 views på dette keyboard. Men… søger jeg på YouTube efter ”AKAI MPK Mini MK3 before you buy”, finder jeg en video som har næsten 350.000 views. Og kigger jeg på review af tidligere modeller finder jeg også videoer som har over 2 millioner visninger.
Pointen er, at de dyrt producerede high-end produktvideoer mangler autenticitet. Det er ikke hos producenten vi søger viden, om det er et godt produkt. Vi stoler mere på videoer som er produceret af uafhængige personer uden en agenda.
Når du skal producere indhold til dine skærme, så er det godt at vide, at det måske er bedre indhold, hvis du viser indhold, som har autenticitet fremfor bling-bling value.
Arbejder du i en elektronikforretning, kan du sikkert finde gode videoer på YouTube, som du måske kan (må) anvende. Arbejder du i et byggemarked, kan du måske samarbejde med handymand.dk om produktion af ærlige reviews.
Tænk som kunde, når du skal finde brugbart indhold – så er du godt på vej.
Træn dine kunder til at kigge på dine digitalskilte
Hvis du udelukkende looper reklamer på dine digitalskilte, er det ”støj” du sender ud. Du kan være heldig, at der er nogle få personer, der er modtagelige for dit reklamebudskab og som tilfældigvis ser det, netop som de passerer dit digitalskilt. Men for alle andre er det ”støj”, og over tid lærer man, at der ikke er værdi i at kigge på dit skilt.
For at ”legalisere” dine reklamer, er du nødt til at tilbyde indhold der er interessant og relevant. På den måde træner du dine kunder til at kigge på dine skærme, fordi de ved, det giver dem værdi.
Prøv at overveje forskellen på følgende to reklamebudskaber, som f.eks. kunne anvendes i en tøjbutik:
- Sommerudsalg – få 25% rabat på alle vores t-shirts.
- Nævn rabatkoden ”SOMMER25” når du betaler, og få 25% rabat på dit køb i dag.
Her vil forslag 1 kun være relevant for de kunder, der er på udkig efter en t-shirt, hvorimod forslag 2 er relevant for ALLE kunderne i butikken.
Hvis du var inde i butikken for at købe jeans, ville forslag 1 så få dig til at kigge på digitalskiltet næste gang du kom i butikken?
Mit gæt er, at du nok ikke tænker forslag 1 gør nogen forskel, i forhold til om du kigger på butikkens digitalskilt, næste gang du er i butikken. Derimod tror jeg at forslag 2 vil gøre dig langt mere tilbøjelig til at kigge på deres digitalskilt næste gang. Måske vil du endda sige til venner og bekendte, at de skal huske at holde øje med skiltet, fordi der er sandsynlighed for, at man kan finde en rabatkode.
Ideen bag træning af dine kunder
Ideen med at træne dine kunder til at kigge på dine skilte, handler om, at finde relevant indhold, som kunderne har lyst til at kigge på, hver gang de besøger din butik.
Det behøver ikke være rabatkoder, det kan være så meget andet.
For noget tid siden så jeg en artikel om en butikskæde i USA, som sælger portions-is i bæger. Deres is køber man i en ”basis udgave”, og så kan kunden lave sin egen variant, ved at påføre forskellige toppings. De havde lavet nogle digitalskilte, som viste kundernes forskellige varianter. Det foregik ved at kunden kunne tage et billede af isen, og så uploade det til Instagram sammen med et bestemt hashtag. Og det skaber naturligvis interesse for deres digitalskilte blandt kunderne.
Ideen med at træne dine kunder til at kigge på dine skilte, handler altså om, at du skal overveje, hvilket indhold der har størst sandsynlighed for at fange og fastholde publikum til dine skærme. Disse ideer skal du ”tage med”, når du efterfølgende skal lave din operationelle contentliste til dine digitalskilte.
Understøt dit salg med know, like and trust
Når du skal finde indhold til dine skærme, kan du tænke i det som kaldes ”the know, like and trust factor”. Lidt forsimplet kan man sige, at det bygger på, at kunderne kender dig, kan lide dig og stoler på dig.
The Know factor
Når vi taler om know – kan du tænke i branding. Altså hvilket indhold kan du vise på skærmene, som er med til at understøtte kundernes kendskab til din virksomhed. Husk at det skal være materiale, som er interessant nok til at det er noget publikum vil kigge på.
The Like factor
Like er et udtryk for, i hvilket omfang kunderne kan lide dig / din virksomhed. Det kan bygge på mange elementer som f.eks. måden i tilgår salget på. Jeres like faktor kan evt. måles på Trustpilot eller kundetilfredshedsundersøgelser der opsamles i den enkelte butik.
Jeres like kan også styrkes gennem måden i kommunikere på. Jo lettere det er for mig at handle hos jer, desto større er chancen for at jeg synes godt om din butik. Her kan I bruge infoskærme til at fortælle hvor der er mindst kø, hvor jeg finder aktuelle tilbud fra jeres reklamer m.m. Og hvis I har ”modet” kan I opsætte Pricerunner skærme, hvor I kan hjælpe kunderne med at finde det billigste sted, hvor de kan købe et specifikt produkt.
Det kan lyde som et ”selvmål” med Pricrunner – men tænk over det. Hvis du ikke er bange for at fortælle kunden, hvad du tager for produktet, i forhold til konkurrenterne, så opbygger du både like og trust. Og hvilken butik tror du, jeg går først ind i, næste gang jeg skal handle? Der hvor jeg IKKE kan tjekke priser, eller der hvor jeg kan tjekke priser?
The Trust factor
Trust handler om hvilken tillid jeg har til din forretning, og det ændres i forhold til måden jeg behandles som kunde. Får jeg en fair og god behandling, vil jeg synes godt om din virksomhed, og det afføder en positiv udvikling i min tillid. Min tillid kan også opbygges gennem reviews som dem man finder på Trustpilot, og de kundemålingssystemer der typisk er placeret ved udgangen af butikken.
Her kan du overveje at bruge digitalskærme til at fortælle andre kunder, hvordan du rater på Trustpilot og i kundemålingerne. Hvis du har mod på at udstille den kritik dine kunder giver, kan det være med til at styrke min tillid.
Kommercielle infoskærme
Som nævnt tidligere i artiklen, differentierer jeg mellem digitalskilte og infoskærme. Hvor infoskærmen automatisk får opmærksomhed som følge af dets informative indhold, skal digitalskiltet ”kæmpe” for opmærksomheden ved at tilføre indhold, som gør det interessant og relevant for publikum.
Umiddelbart virker det oplagt at anvende infoskærmene kommercielt, hvis de automatisk får opmærksomhed. Der er bare to problemer med den tilgang. For det første er det ikke alle virksomheder der har offentlige infoskærme. For det andet vil infoskærme med for meget kommercielt indhold, ende op som digitalskilte, og miste deres publikum. Det kan du læse mere om i artiklen: ”Hvad er en infoskærm?”
En kommerciel infoskærm er i bund og grund en skærm med informativt indhold, som tilføres salgsunderstøttende budskaber. I en lufthavn kan trafikinformationerne drive kommercielle budskaber fra shoppingområdet. I en Zoologisk have kan dagens aktiviteter trække salg af årskort eller budskaber fra andre turistattraktioner. På et konferencehotel kan oversigts- og rumskærmene sælge overnatninger eller tillægsydelser.
Med baggrund i ovenstående, kan du kigge ind i din egen virksomhed, og undersøge, om I har infoskærme der kan tilføres kommercielle budskaber. Brugt med fornuft, kan kommercielle infoskærme understøtte jeres salg. Husk i øvrigt på, at reklamepladsen også kan sælge til interessenter, og dermed kan dine skilte blive medfinansieret af reklamesalg.
Digital skiltning – endnu en opsamling
På nuværende tidspunkt har vi konkluderet, at en god strategi til digital skiltning, tager afsæt i at vi skal have et mål med investeringen, og en plan for at tiltrække og fastholde publikum.
Vi har også kigget på forskellen mellem en infoskærm og et digitalskilt. Her er det særlig interessant at infoskærme automatisk tiltrækker opmærksomhed, mens digitalskilte skal kæmpe for sit publikum.
Forskellen i evnen til at tiltrække opmærksomhed, betyder, at der også er forskel på måden vi skal udtænke planen for at tiltrække og fastholde publikum.
Når vi kigger på infoskærme, vil mange nok være integreret med andre IT-systemer det automatisk giver nyt indhold. Og ellers lyder opgaven på at få fundet en måde at holde infoskærmene opdaterede med nyt indhold.
Kigger vi på digitalskiltene, er sagen en noget anden. Her er vi nødt til at kigge på, hvordan vi kan arbejde med indhold, som har publikums interesse. I den forbindelse har vi kigget på forskellige ideer til indhold, og måder vi kan tænke, når vi arbejder med kommercielle budskaber.
Som de sidste skal vi kigge på, hvordan vi udarbejder selve planen for vores indhold. Til det formål vil jeg give et bud på udformningen af en content plan.
Udarbejdelse af en content plan
Helt overordnet er formålet med content-planen, at sikre, at du kan tiltrække publikum til dine digitalskilte.
Content-planen kan have mange udformninger, og indeholde mange forskellige elementer. Udformningen vil i høj grad afhænge af hvilken virksomhed du arbejder i, og hvor formaliseret I arbejder med jeres markedsføringsplaner.
I relation til dine digitalskilte, bør din content-plan indeholde svar på vægtningen mellem indhold der kan fange kundernes interesse (attract-content), samt indhold der er mere salgsunderstøttende. Der findes ikke noget svar på, hvordan vægtningen skal være, men jo flere salgsbudskaber du har på skærmen, desto mindre opmærksomhed må du forvente.
Content-planen er den operationelle guide, som f.eks. kan fortælle hvad, hvorfor, hvornår og hvordan jeres indhold skal afvikles.
Din content-plan kunne f.eks. indeholde følgende punkter:
- Er det attract-content?
- Hvad der er formålet med indholdet?
- Hvorfor det er relevant at vise?
- Hvornår det skal ud på dine skærme?
- Hvordan det skal vises?
Ad 1. Er det attract-content?
Er indholdet baseret på at skabe opmærksomhed omkring din skærm eller ej?
Som nævnt tidligere i artiklen, er det vigtigt, at du har tilstrækkeligt indhold, der har til formål at tiltrække opmærksomhed. I dette punkt på din liste, kan du markere, om det der skal vises, har til formål at tiltrække opmærksomhed eller sælge produkter.
Formålet er at skabe et hurtigt overblik, når du skal kigge på, om andelen af attract-content vs. salgscontent er afstemt med dit mål. Som nævnt tidligere, er det vigtigt at have et godt miks mellem attract-content og salgs-kontent.
Ad 2. Hvad er er formålet med indholdet?
Dette punkt beskriver hvilket formål der er med at vise indholdet. Det kan være et ønske om at reklamere for et konkret tilbud, fortælle om et nyt produkt, styrke dit brand, give kunderne bedre service m.m.
Ad 3. Hvorfor er det relevant at vise
Du skal se på dit skilt som en værdifuld ressource, så du ikke overfylder det med indhold, som ikke har den store relevans i forhold til dit kommunikationsbehov. Jo mere du har på din playliste, desto mindre visning får de enkelte opslag i løbet af en specifik periode. Så husk at retfærdiggøre hvorfor det specifikke indhold skal vises på skærmen.
Ad 4. Hvornår skal det ud på dine skærme
Dette punkt er mest af alt et spørgsmål om koordinering. Det kan være indholdet skal koordineres med andre kampagner, hvorfor det er godt at have styr på timingen af indholdet. Ligeledes er punktet vigtigt i forhold til at vurdere vægtningen mellem attract- og salgsunderstøttende indhold.
Ad 5. Hvordan skal det vises
De softwareløsninger der findes til at producere digitale skilte med, tilbyder hver især en række muligheder for at præsentere indholdet. I dette punkt kan du henvise til designforslag / -krav som indholdet skal overholde.
Afsluttende kommentar om content-listen
Det vigtigste formål med contentlisten er at omsætte dine planer til operationelle opgaver, hvor du sikrer, at indholdet er korrekt vægtet. Hvordan du udformer den, er ikke så vigtigt, men ovenstående eksempel kan du sikkert bruge som dit udgangspunkt.